Shell že več kot tisočletje orje tehnološko ledino. Danes smo eden največjih vlagateljev v raziskave in razvoj med mednarodnimi naftnimi in plinskimi družbami, saj vsako leto porabimo več kot milijardo dolarjev, da zamisli spremenimo v komercialno uspešne tehnologije.

Znanstveniki in raziskovalci v naših centrih za raziskave in razvoj po svetu delajo v različnih časovnih pasovih, da bi razvili revolucionarne inovacije. Te vključujejo goriva in maziva, ki strankam pomagajo porabiti manj energije, pa tudi največji proizvodni obrat na svetu za črpanje in utekočinjanje zemeljskega plina, Prelude FLNG.

Delamo z vladami, svetovno znanimi akademiki in specialisti iz različnih panog ter zamisli in strokovno znanje delimo s partnerji tako v energetski kot drugih dejavnostih, vse to s ciljem, da spodbudimo inovacije. Odprta inovativna dejavnost lahko pospeši in zagotovi stroškovno učinkovitejši razvoj na področjih, kot so zemeljski plin, biogoriva, solarna energija, čiščenje vode, obvladovanje CO2 in energetska učinkovitost.

Prav tako razvijamo inovativne načine za večjo učinkovitost svojih operativnih dejavnosti ter upravljanje porabe vode in izpustov ogljikovega dioksida.

Spoznajte našega glavnega tehnologa in glavne znanstvenike.

Preberite več o tem, kako ustvarjamo inovacije po vsem svetu.

Osebje, ki preverja model podpovršinske geologije.

Kako najti več energije

Doba, ko smo nafto in plin našli zlahka, se končuje. Razvijamo nove tehnologije za zaznavanje zalog, ki so bile nekoč nevidne. Gre na primer za zaloge na globini več kot 3000 metrov ali tiste, ki so skrite pod debelimi plastmi soli globoko pod morskim dnom.

Preberite več o tem, kako odkrivamo skrite vire pod površjem.

Kako omogočamo izkoriščanje še večjih količin energije

Ko se enkrat odločimo vložiti v naftno polje, je naša naloga izvrtati vrtine in energijo proizvesti čim bolj varno in učinkovito ter z najmanjšim možnim vplivom na okolje. Da bi te cilje dosegli, nenehno razvijamo tehnologije in izpopolnjujemo svoje varnostne postopke, pri tem pa pri vseh svojih zasnovah vrtin in operativnih postopkih upoštevamo iste globalne standarde.

Naše inovacije vključujejo tehnologijo, ki omogoča, da iz globljih vrtin pritekajo večje količine nafte in plina, to pa pomeni, da izkoriščamo vire, ki drugače ne bi bili ekonomsko upravičeni; majhne, ožje ladje za vrtanje, ki vrtajo hitreje in porabijo manj goriva kot primerljiva plovila; pametna naftna in plinska polja, opremljena s senzorji za spremljanje proizvodnje v realnem času in mobilni vrtalni stolpi, ki na kopnem vrtajo hitreje in učinkoviteje kot konvencionalni stolpi.

Da bi te vire odkrili, zbiramo in obdelujemo ogromne količine podatkov iz senzorjev, da izdelamo natančne geološke karte lokacije, ki jo raziskujemo. Nato podatke pretvorimo v slike, ki jih je mogoče hitro in učinkovito analizirati in tolmačiti. Ta sposobnost vizualizacije in tolmačenja je razlog za naše največje uspehe pri odkrivanju nafte in plina.

Odkrijte, kako nove vire izkoriščamo z uporabo naprednih tehnologij.

Kako omogočamo kar največji možni izkoristek virov

Ko se naftno polje dejansko začne izkoriščati, je v njem dovolj pritiska, da nafto potiska navzgor po vrtini. Sčasoma pa pritisk v polju pade in se tok nafte upočasni. Razvili smo tehnike izboljšanega pridobivanja nafte (EOR), ki nam pomagajo izčrpati dodatnih 5–30 % vse nafte na določeni lokaciji, kar skupno raven izkoristka na določenem polju poveča na 50–70 % ali več.

Preberite več o tehnikah za pridobivanje še večjih količin energije.

Več v poglavju Energija in inovacije

Prihodnost energije

Svoje znanje in izkušnje, tehnologijo in inovacije uporabljamo, da bi rastoči in razvijajoči se svetovni populaciji zagotovili več energije, ki je obenem čistejša.

Razvijajmo inovacije skupaj

Ali imate odlično zamisel ali inovativno tehnologijo? Iščemo ustvarjalne ljudi, družbe in organizacije, ki bi postali naši partnerji.