Lažje iskanje želenih podatkov

Skrbimo, da naše strani – zunanje in notranje – delujejo v priljubljenih brskalnikih na različnih platformah, od namiznih računalnikov do pametnih telefonov. 

Če imate kakršna koli vprašanja ali predloge glede dostopnosti naših strani oziroma opazite kakršne koli neskladnosti, nas o tem obvestite.

Orodja za dostopnost

Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali dostop do naših spletnih strani. Podrobnejše smernice za omogočanje dostopa do vašega računalnika na spletu lahko najdete na spletni strani Ability Net My Computer My Way.

Da bodo vsebine v vašem brskalniku preglednejše

Spletne strani so včasih slabo pregledne, če je besedilo premajhno. Spodaj najdete seznam spletnih brskalnikov, ki jih naše strani podpirajo, ter navodila, kako povečati velikost besedila v katerem koli brskalniku, ki ga uporabljate. (Uporabite tipko Control v sistemu Windows in tipko Command v Mac OS.)

  • Za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila držite tipko Control/Command in vrtite kolesce na računalniški miški.
  • Za povečanje oziroma zmanjšanje velikosti besedila držite tipko Control/Command in pritisnite + ali –.

Povečava zaslona

Druga možnost za lažje prebiranje besedila je povečava zaslona.

Vse novejše različice sistema Windows imajo povečevalno steklo, ki uporabnikom omogoča povečavo dela zaslona. Ljudje, ki imajo težave z vidom, bodo morda za povečavo potrebovali programsko opremo s polno funkcionalnostjo.

Preberite več o povečevalnikih zaslona v Windows 10 MagnifierWindows 8.1 Magnifier, Windows 7 Magnifier.

Uporabniki sistema OS X podjetja Apple lahko uporabijo vgrajeno funkcijo Povečava. O možnostih dostopnosti v OSX si preberite tukaj.

Uporaba bralnika zaslona

Uporabniki sistema Windows lahko uporabijo funkcijo Windows Narrator, ki besedilo na zaslonu spremeni v zvočni posnetek. To je na voljo v sistemih Windows 10 NarratorWindows 8.1 Narrator, Windows 7 Narrator.

V operacijskem sistemu OSX podjetja Apple je uporabnikom na voljo funkcija VoiceOver.

Na voljo so tudi bralniki zaslona drugih proizvajalcev, kot sta JAWS (Job Access With Speech) in brezplačni program NVDA.

Datoteke PDF

Datoteke PDF se uporabljajo za ohranjanje videza in občutka, da so dokumenti izvirni. Za odpiranje dokumentov PDF si lahko brezplačno prenesete zadnjo različico programa Adobe Acrobat Reader.

Adobe prav tako objavlja informacije o dostopanju do dokumentov PDF z bralniki zaslonov.