truck driving on highway

Pribitek k cestnini: S 1. januarjem 2019 je Dars uvedel pribitek k cestnini na določenih odsekih avtocestnega omrežja. Obračunan je za vsa vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ki prevozijo cestninske odseke med Koprom in Ljubljano ter med Ljubljano in Šentrupertom. 

Pribitek bo enak za vsa vozila, ne glede na njihov emisijski razred, saj je izračunan iz ponderirane povprečne infrastrukturne pristojbine, realizirane v letu 2017, in ta na primorskem kraku ter ljubljanskem obroču znaša 15% omenjene vrednosti, na štajerskem odseku do Šentruperta pa 5%.

Blokada Shell kartic v Dars sistemu: Obveščamo vas, da so kartice za plačilo goriva, katerim veljavnost poteče ob koncu posameznega meseca, v Dars sistemu blokirane že ob 18:00 uri na zadnji dan veljavnosti kartice, zato priporočamo, da zagotovite, da vozniki uredijo posodobitev DarsGo naprave že takoj ob prejemu kartice z novo veljavnostjo.

V kolikor sprememba ne bo pravočasno opravljena, bo DarsGo naprava vezana na tovrstno kartico, avtomatično prešla na predplačniški način plačila, posledično pa boste prejeli kazen zaradi neplačila slovenske cestnine.