ŠVICA
Vozila, ki so obvezna do plačila cestnine  v Švici V Švici morajo vsa vozila težja od 3,5 t, ki se ukvarjajo z mednarodnim prevozom blaga plačati cestnino (HVF – “heavy vehicle fee”).
Vrste cest Plačilo je potrebno na vseh cestah (avtocestah in regionalnih cestah)
Tuneli/mostovi
Vrsta sistema
Obvezne cestninske naprave v vozilu

Niso potrebne.

Za plačilo cestnine je mogoče vgraditi tudi OBU napravo za avtomatsko cestninjenje. Vgradja aparata se priporoča, če vozniki pogosto vozijo skozi državo. Registracija je namreč zelo zapletena, saj mora podjetje odpreti račun pri Generalnem direktoratu za carine in priložiti določeno zavarovanje.

Kategorije uporabnikov Registrirani in neregistrirani uporabniki
Možnosti plačila za registrirane uporabnike

Vozniki morajo vozila registrirati pri prvem prehodu meje. Vnesti morajo naslednje podatke:

  • registerska številka vozila,
  • država registracije,
  • lastnik vozila,
  • največja dovoljena teža vozila,
  • emisijski razred vozila,
  • naslov za pošiljanje računov.

Omenjeni podatki so nato vnešeni v centralni sistem, voznik pa prejme ID-kartico za plačilo cestnine za določeno vozilo. Pri vsakem naslednjem prehodu meje, se voznik ustavi na terminalu, vstavi ID-kartico ter vnese ostale potrebne podatke (relacijo označi, če ima vozilo prikolico). Tem podatkom se avtomatično dodajo še naziv stranke, datum in čas prehoda meje.

Cestnina se lahko plača tudi z euroShell kartico. Pri prvem plačilu bo sistem shranil informacijo o načinu plačila preko euroShell kartice tudi za vsa prihodnja plačila. V primeru plačila cestnine z gotovino bo zaračunana tudi dodatna provizija v znesku 10 CHF.

Pri izhodu iz države mora voznik carinskemu organu pokazati kopijo registracijskih dokumentov in prevoženo kilometrino skupaj s svojim podpisom. Nato se vozniku zaračuna prevožena relacija.

Načini plačila za neregistrirane uporabnike
Popusti /
Računi
DDV /
Več informacij Za več informacij, se prosimo obrnite na naš center za pomoč uporabnikom

Več informacij v poglavju Kartica euroShell

Zakaj postati uporabnik kartice euroShell?

Ne glede na to, ali poslujete na lokalnem ali mednarodnem trgu, imamo pravo kartico za vas. Posvetimo se vsem podrobnostim in vam ponudimo orodja in storitve, s katerimi vam pomagamo znižati stroške poslovanja, kar izboljša rezultate vašega voznega parka.

Naš paket storitev

Vaš euroShell kartica je pametna rešitev za negotovinska plačila na poti - ne le goriva. Omogoča vam brezskrbno pot skozi različne cestninske siteme na vaši poti po Evropi, pomoč v primeru okvare, vračilo davka in trošarin, z njo plačujete mostove in tunele, trajekte, vlake za kamione – in to vse le z eno kartico, kartico euroShell.