Poljska
Vozila, ki so obvezna do plačila cestnine  na Poljskem

Vsa vozila nad 3,5 tone in vsa vozila na izbranih delih cest A1, A2 in A4

Plačilo cestnine na Poljskem je možno samo z napravo viaToll, ki omogoča elektronski način plačevanja avtocest in je obvezna za vsa vozila nad 3,5 t.

Vrste cest Izbrane avtoceste in ceste prvega razreda
Tuneli/mostovi ne velja
Vrsta sistema Sistem, ki temelji na prevoženi razdalji in deluje s pomočjo mikrovalovne tehnologije
Obvezne cestninske naprave v vozilu
 • Da, za vozila nad 3,5 tone, ki uporabljajo državne avtoceste.
 • Ne za vozila, ki uporabljajo zasebne dele cest A1/A2/A4, na katerih je mogoče neposredno plačilo s kartico euroShell.
Kategorije uporabnikov Registrirani in neregistrirani
Možnosti plačila za registrirane uporabnike POST-PAY ali odloženo plačilo z napravo ViaToll v vozilu, ki jo lahko namestite sami. Te je mogoče kupiti na distribucijskih točkah viaToll in Shell črpalkah. Naprava je brezplačna, vendar je potrebno položiti varščino v vrednosti 120 PLN (okrog 30 €). Plačati jo je mogoče s kartico euroShell.
Možnosti plačila za neregistrirane uporabnike PRE-PAY ali predplačilo s kartico euroShell samo na avtocestah A1 in A2. Ročno plačilo na cestninskih postajah.
Popusti /
Računi Avtoceste na Poljskem so lahko državne ali pa jih upravljajo zasebni koncesionarji (upravljavci delov cest A1, A2 in A4). Pri ročnem plačilu na zasebnih avtocestah s kartico euroShell stranke prejmejo račun od Shella. Za vse transakcije prek viaTOLL stranke prejmejo potrdilo od Shella in račun od cestninskega operaterja.
DDV DDV se pri transakcijah via TOLL ne obračunava. V primeru ročnega plačila na zasebnih avtocestah je pri plačilu obračunan DDV, katerega vračilo je mogoče zahtevati prek Shellovega partnerja, FDE.
Več informacij Za več informacij, vključno z najnovejšimi cenami, obiščite www.viatoll.pl in www.autostrada-a2.pl ali se obrnite na naš center za pomoč uporabnikom.
Registracija

Za registracijo je potrebno izpolniti naslednje obrazce:

1. Pogodba PL– 2 IZVODA

2. Seznam vozil PL – 2 IZVODA

3. Pooblastilo PL – izpolni se ga samo v primeru, če se podpisnik obrazcev razlikuje od zastopnika podjetja

Poleg zgornjih obrazcev, je potrebno poslati tudi naslednje dokumente:

 • osebni dokument podpisnika podjetja (osebna izkaznica ali potni list),
 • kopijo prometnega dovoljenja vozila,
 • zadnji izvod registracije podjetja – izpis iz AJPES-a,
 • kopijo dokumenta o Euro tipu vozila (homologacija),
 • kopijo leasing pogodbe (če je vozilo na leasing).

Izpolnjene obrazce skupaj z ostalimi potrebnimi dokumenti pošljite na naslov:

Shell Adria d.o.o.

Bravničarjeva 13

1000 Ljubljana.

Na podlagi podpisane pogodbe in seznama registriranih vozil, bomo za vas lahko napravili registracijo vozil za post-pay način plačila. 

Proces prevzema Post Pay aparata

1)    Če imate za vaša vozila v uporabi aparate za pre-pay način plačila poljske cestnine, morajo vaši vozniki najprej vrniti te naprave na enem od distribucijskihkontaktnih ali obmejnih distribucijskih mest na Poljskem.

Šele po vrnitvi teh aparatov, lahko vozniki prevzamejo aparate za post-pay način plačila cestnine na enem od kontaktnih ali obmejnih distribucijskih mest.

2)    Voznik prosi za post-pay registriran aparat.

3)    Voznik pove registrsko številko vozila in naziv podjetja. Ob prevzemu potrebuje tudi osebni dokument, prometno dovoljenje in dokument, ki prikazuje eurotip vozila (npr. homologacija).

 Tam se vozniku izroči aparat za post-pay način plačila.

Registracija dodatnega vozila

Za registracijo dodatnega vozila prosimo izpolnite naslednje obrazce ter jih skupaj z ostalimi potrebnimi dokumenti o vozilu (kopija prometnega dovoljenja, kopija dokumenta o euro tipu (homologacija), kopija leasing pogodbe - če je vozilo na leasing) pošljite na naš naslov: Shell Adria d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana.

1. Aneks PL – 2 IZVODA

2. Seznam vozil PL – 2 IZVODA

3. Pooblastilo PL - izpolni se ga samo v primeru, če se podpisnik obrazcev razlikuje od zastopnika podjetja

Za več informacij obiščite spletno stran Viatoll: www.viatoll.pl oziroma nas lahko kontaktirate na e-mail euroshell-slovenia@shell.com.

POZOR!!

Zaradi zaostritve pravil pri registraciji vozil za poljsko cestnino, bodite pozorni na naslednje:

 • Vsi obrazci za registracijo vozil za post-pay način plačila cestnine na Poljskem morajo izpolnjevati stroge kriterije, ki so določeni s strani upravljalca ViaTOLL. Tisk obrazcev mora biti kvaliteten!
 • Vsa polja na obrazcih morajo biti pravilno izpolnjena in podpisi morajo biti na vseh zahtevanih mestih. V nasprotnem primeru bo dokument obravnavan kot neveljaven in registracija vozil ne bo izvedena.
 • Na obrazcih ni dovoljeno delati popravkov! V nasprotnem primeru registracija vozil ne bo uspešna.
 • V primeru nepopolne dokumentacije (npr. manjkajoči obrazci, dokumenti...) registracija prav tako ne bo uspešna.

Za uspešno registracijo vozil je potrebno poslati originalne obrazce po pošti na naslov Shell Adrie d.o.o. (kopije bodo zavrnjene!).

Več informacij v poglavju Kartica euroShell

Zakaj postati uporabnik kartice euroShell?

Ne glede na to, ali poslujete na lokalnem ali mednarodnem trgu, imamo pravo kartico za vas. Posvetimo se vsem podrobnostim in vam ponudimo orodja in storitve, s katerimi vam pomagamo znižati stroške poslovanja, kar izboljša rezultate vašega voznega parka.

Naš paket storitev

Vaš euroShell kartica je pametna rešitev za negotovinska plačila na poti - ne le goriva. Omogoča vam brezskrbno pot skozi različne cestninske siteme na vaši poti po Evropi, pomoč v primeru okvare, vračilo davka in trošarin, z njo plačujete mostove in tunele, trajekte, vlake za kamione – in to vse le z eno kartico, kartico euroShell.