ČEŠKA
Vozila, za katera velja obveznost plačila cestnine na Češkem Vsa vozila težja od 3,5 t.
Vrste cest Vse avtoceste in ceste prvega razreda
Tuneli/mostovi /
Vrsta sistema Sistem, ki temelji na prevoženi razdalji in deluje s pomočjo mikrovalovne tehnologije
Obvezne cestninske naprave v vozilu

Za potniška vozila in kombinirana vozila do 3,5 tone je treba kupiti vinjeto, ki jo je mogoče dobiti na Shellovih črpalkah.

V vozila nad 3,5 tone je potrebno namestiti cestninske naprave Premid.

Kategorije uporabnikov

Registrirani nad 3,5 tone

Neregistrirani pod 3,5 tone

Možnosti plačila za registrirane uporabnike

PRE-PAY ali predplačilo - Shellove stranke lahko svojo cestninsko napravo Premid napolnijo vnaprej s kartico euroShell. Mogoče je tudi dodatno polnjenje oz. nalaganje. Ko se vrednost naloženih sredstev na aparatu spusti pod 600 CZK (cca. 20 EUR), vas naprava s signalom opozori, da je potrebno račun ponovno napolniti.

POST-PAY ali poplačniško plačilo s cestninsko napravo, ki jo namestite v vozilo. Cestnine se lahko avtomatsko obračunavajo preko vašega euroShell računa. Napravo je mogoče kupiti na distribucijskih točkah Premid in Shellovih črpalkah.

Cena Premid naprave znaša 1.550 CZK (cca 35 €), plačati pa jo je mogoče tudi s kartico euroShell (ob vračilu delujoče naprave navedeni znesek prejmete vrnjen). 

Možnosti plačila za

ne-registrirane uporabnike

/
Popusti

Na Češkem je mogoče prejeti popuste na plačilo cestnine.

Popusti pripadajo:

  • EU in non-EU strankam
  • za pre-pay in post-pay način plačila

Promet se sešteva na nivoju posameznega vozila, in NE za vsa vozila podjetja skupaj. Sistem popustov je vezan na registrske številke vozil, ki so registrirane s strani podjetja. Zato je pomembno, da podatke redno posodabljate, v kolikor pride do sprememb v voznem parku (sprememba reg.št. vozila, odjava vozila, registracija novega vozila, ipd.).

Za pridobitev popustov se je potrebno registrirati na spletni strani www.slevymyto.cz, saj sam nakup pre-pay naprave oziroma izvedba registracije vozil na post-pay način plačila NE pomeni tudi avtomatične registracije vozil za popuste.

Popust lahko podjetje prejme šele po uspešno izvedeni registraciji podjetja in vozil na spletni strani češke cestninske družbe (t.j. promet na posamezno vozilo se začne seštevati šele od on-line prijave in registracije vozil).

Postopek registracije:

  1. Vstopite na spletno stran www.slevymyto.cz ter pod naslovom PRIMARY REGISTRATION poiščite potreben registracijski obrazec, ga izpolnite ter kliknite na Zkontrolovat a vyžádat PIN/Check and ask PIN.
  2. Podatke za vstop v vaš profil portala boste prejeli na mail, ki ste ga navedli v registracijskem obrazcu. Vstopite v prejeti mail ter kliknite na prejeto povezavo, zatem pa vam bo registracijski obrazec v .pdf obliki poslan na mail, ki ste ga navedli v obrazcu.

Prejeti obrazec natisnite ter ga skupaj s kopijami prometnih dovoljenj ter CEMT dokumentov vozil (kjer je dokazana emisijski razred vozila) pošljite po pošti na naslov:

Ředitelství silnic a dálnic ČR

Zelený pruh 95/97

140 00 PRAHA 4

CZ.

Uspešnost registracije lahko preverite na spletni strani www.slevymyto.cz (po vstopu v portal z uporabniškim imenom in geslom) pod naslovom OPERATOR DETAILS (MENU). Pod navedenim naslovom lahko preverjate tudi vse podatke o podjetju.

Za več informacij lahko kontaktirate češko cestninsko družbo:

+420 844 124 100
info-slevy@rsd.cz
PON-PET 8-14 

Računi Shell izda obračun, ki je osnova za plačilo cestnine. Češka cestninska družba stranki izda original račun.
DDV Cestnina ni obdavčena.
Več informacij Za več informacij obiščite spletno stran www.premid.cz.
Registracija

Za registracijo so potrebni naslednji dokumenti:

Pogodba CZ (PDF, 466 KB) - odpre se novo okno

Obrazce izpolnite in jih v originalu pošljite na naš naslov, skupaj z:

  • Registracijo podjetja, ki ni starejša od treh mesecev. Izpis mora biti overjen pri notarju (velja samo za prvo registracijo!),
  • Kopijami prometnih dovoljenj in CEMT potrdili vozil in
  • Kopijo osebnega dokumenta zastopnika podjetja.

Ob prejemu dokumentov bomo izvedli registracijo vozil, o uspešnosti katere vas obvestimo po elektronski pošti. Po prejemu obvestila lahko vaši vozniki prevzamejo naprave na prodajnih mestih na Češkem.

Registracija dodatnega vozila Za registracijo dodatnega vozila za post-pay način plačevanja je potrebno izpolniti samo zadnjo (četrto) stran obrazca. Pri vsakem dodatnem naročilu je potrebno poslati tudi kopije prometnih dovoljenj in kopije CEMT dokumentov, ki prikazujejo emisijski razred vozila.
Prevzem post-pay aparatov

V kolikor imate v vozilih pre-pay naprave, je najprej potrebno vrniti le-te na enem od distribucijskih in kontaktnih mest. Po vračilu pre-pay naprave lahko prevzamete post-pay napravo na enem od kontaktnih mest, kar lahko izvedete istočasno.

Ob vračilu delujoče naprave Premid prejmete vrnjeno kavcijo v višini 1550 CZK. V kolikor je plačilo kavcije bilo izvedeno z euroShell kartico, boste prejeli znesek v obliki dobropisa na vaš euroShell račun.

Več informacij v poglavju Kartica euroShell

Zakaj postati uporabnik kartice euroShell?

Ne glede na to, ali poslujete na lokalnem ali mednarodnem trgu, imamo pravo kartico za vas. Posvetimo se vsem podrobnostim in vam ponudimo orodja in storitve, s katerimi vam pomagamo znižati stroške poslovanja, kar izboljša rezultate vašega voznega parka.

Naš paket storitev

Vaš euroShell kartica je pametna rešitev za negotovinska plačila na poti - ne le goriva. Omogoča vam brezskrbno pot skozi različne cestninske siteme na vaši poti po Evropi, pomoč v primeru okvare, vračilo davka in trošarin, z njo plačujete mostove in tunele, trajekte, vlake za kamione – in to vse le z eno kartico, kartico euroShell.