Od 1. januarja 2010 je stopnja cestnine za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone izračunana na podlagi prevožene relacije, izračun cene na kilometer pa je odvisen od števila osi in emisijskega razreda. Od 1. januarja 2017 pa se bo upoštevala tudi obremenitev s hrupom.

"Dodatek na hrup" je odvisen od tega, ali vozilo vozi podnevi ali ponoči - povečana stopnja velja za vožnjo med 22.00 uro in 5. uro zjutraj.

Avstrija podrobne informacije o cestninskem sistemu
Vozila, za katera velja
obveznost plačila
cestnine v Avstriji

Vsa vozila:

  • Vozila do 3,5 t – vinjeta,
  • Vozila nad 3,5 t - OBU naprava GoBox (vezana na registrsko številko vozila)
Vrste cest Vse avtoceste
Vrsta sistema

GO-Maut: sistem, ki temelji na prevoženi razdalji in deluje s pomočjo mikrovalovne tehnologije. 

Znesek za plačilo cestnine je odvisen od prevožene relacije, emisijskega razreda vozila ter števila osi, od 1. januarja 2017 pa se bo upoštevala tudi obremenitev s hrupom. 

Stopnja cestnine bo razčlenjena na naslednji način:

  • osnovna stopnja prevožene relacije,
  • doplačilo za onesnaževanje zraka zaradi prometa,
  • doplačilo za obremenitev s hrupom zaradi prometa.
Cestninske naprave v vozilu Obvezno za vozila nad 3,5 t
Možnosti plačila za registrirane uporabnike

Možna sta 2 načina plačila cestnine:

  • PRE-PAY ali predplačilo  - Voznik na napravo GoBox naloži sredstva z euroShell kartico (min. 75€, max. 500€). Z vsakim prehodom se vrednost naloženih sredstev na aparatu zmanjša za prevoženo relacijo.
  • POST-PAY - odloženo plačilo z cestninsko napravo Go-Box, ki jo lahko namestite sami. Kupiti jo je mogoče na vseh distribucijskih točkah GO-Maut v Avstriji, vključno s Shellovimi črpalkami. Pri nakupu cestninske naprave je potrebno plačati administrativni strošek v vrednosti 5 €, katerega lahko poravnate tudi s kartico euroShell.

GoBox je vezan na aktivno euroShell kartico, vse transakcije so zaračunane preko te kartice in vidne na Shellovem računu. Podrobne informacije o plačani cestnini se lahko spremlja na Self-Care Portalu na spletni strani Go-Maut.

Popusti /
Računi V primeru plačila avstrijske cestnine z euroshell kartico, vam Shell izda original davčni račun.
DDV Upošteva se običajna stopnja DDV-ja. Vračilo DDV je mogoče preko Shellovega partnerja - FDE.
Tuneli/mostovi Večina tunelnin je vključenih v sistem Go-Maut. Tunelnine za predora Felbertauernstrasse in Karavanke je mogoče poravnati s kartico euroShell.
Več informacij

Za več informacij obiščite spletno stran ASFINAG.

Za podrobno spremljanje porabe cestnineZa več informacij lahko obiščete ASFINAG spletno stran, vključno z zadnjimi cenami in lokacijami distribucijskih točk za Go-Maut, obiščite spletno stran www.go-maut.at

Več informacij v poglavju Kartica euroShell

Zakaj postati uporabnik kartice euroShell?

Ne glede na to, ali poslujete na lokalnem ali mednarodnem trgu, imamo pravo kartico za vas. Posvetimo se vsem podrobnostim in vam ponudimo orodja in storitve, s katerimi vam pomagamo znižati stroške poslovanja, kar izboljša rezultate vašega voznega parka.

Naš paket storitev

Vaš euroShell kartica je pametna rešitev za negotovinska plačila na poti - ne le goriva. Omogoča vam brezskrbno pot skozi različne cestninske siteme na vaši poti po Evropi, pomoč v primeru okvare, vračilo davka in trošarin, z njo plačujete mostove in tunele, trajekte, vlake za kamione – in to vse le z eno kartico, kartico euroShell.