Ne glede na to, ali prevažate potnike iz mesta v mesto, blago iz države v državo ali upravljate skupino vozil za lokalno skupnost, veste, da vaša vozila za pot potrebujejo več kot le gorivo.

Skoraj vse evropske države imajo cestne pristojbine (dajatev za uporabo cest), načini plačila pa so pogosto različni. Voznikom s kartico euroShell cestnin ni treba plačevati z gotovino – stroški se preprosto dodajo na vaš enotni račun za celotni vozni park, kar vam omogoča preprosto in učinkovito upravljanje stroškov.

Če boste za plačilo cestnin in dajatev za uporabo cest izbrali kartico euroShell, boste imeli številne koristi, kot so:

  • vsi stroški cestnin in dajatev za uporabo cest so vključeni v vaš redni račun za storitve euroShell, skupaj s stroški goriva;
  • račune za cestnine v Evropi poravnajte z eno samo bonitetno oceno in enim samim plačilom;
  • prilagodljiva poročila, ki vam pomagajo analizirati in optimizirati izdatke.
  • Dodatno vračilo DDV, kjer je to primerno (več informacij o vračilu DDV)
  • Pogostim uporabnikom, ki izpolnjujejo pogoje, ponujamo popuste – preverite pogoje, ki jih določajo pobiralci cestnin, in poberite prihranke, do katerih ste upravičeni.
  • Lahko vam svetujemo o vrsti plačila, ki je cenovno najugodnejše glede na relacije vaših vozil.
  • Svetovali vam bomo glede ustreznih postopkov za prijavo, če tako prijavo zahtevajo pobiralci cestnine.
  • Na naših spletnih straneh najdete povezave do spletnih strani vseh pobiralcev cestnine, ki sprejemajo kartico euroShell, tam pa lahko preverite veljavne tarife in druge spremembe.
  • Kartica euroShell zagotavlja tudi dostop do vseh novosti, ki vam jih ponujamo vsako leto, saj se naša ponudba hitro širi v še več držav, ki izvajajo nove sheme cestninjenja.

V tem poglavju

Slovenia

S 1. aprilom 2018 se bo za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone začela plačevati cestnina po novem elektronskem cestninskem sistemu DarsGo. Novi sistem plačevanja cestnine, bo kot doslej, omogočal predplačniški (pre-pay) in poplačniški (post-pay) način plačila preko kartice Shell.

Avstrija

Za motorna vozila z maso nad 3,5 t velja obvezno plačilo cestnine preko cestninske naprave GoBox, ki temelji na prevoženih kilometrih s pomočjo mikrovalovne tehnologije. Cestninjenje velja na cestnem omrežju, ki ga upravlja cestninska družba ASFINAG.

Belorusija

Belorusija ima uveljavljen elektronski sistem plačila cestnine BelToll. Vsa vozila morajo za plačilo cestnine imeti nameščeno cestninsko napravo. Preko Shella se lahko registrirate le za vozila težja od 3,5 t.

Belgija

V Belgiji je na območju treh regij (Flandrija, Bruselj, Valonija) obvezno plačilo cestnine za vsa tovorna vozila, težja od 3,5 t (izključujoč avtobusi). Vsa ta vozila morajo biti opremljena s cestninsko napravo, ki je v času vožnje po cestah, ki so predmet cestninjenja, vklopljena na napajanje. Za ponudnika storitev zaračunavanja cestnine v Belgiji sta akreditirani podjetji Axxes in Satellic.

Češka

Elektronski sistem cestninjenja na Češkem uporablja sodobno mikrovalovno tehnologijo, plačilo cestnine pa je obvezno za vsa vozila nad 3,5 t. Vozila, ki so predmet cestninjenja morajo biti obvezno opremljena s cestninsko napravo - Premid.

Eurovignette

Vinjetni sistem cestninjenja na Danskem, Švedskem, Nizozemskem in v Luxemburgu je obvezen za vsa tovorna vozila nad 12 t, za katerega ni potrebna predhodna registracija. Eurovignette je možno enostavno kupiti preko on-line portala ter na številnih prodajnih mestih v Evropi.

Francija

Elektronski sistem cestninjenja v Franciji uporablja sodobno mikrovalovno tehnologijo, plačilo cestnine pa je obvezno za vsa vozila. Sistem avtocest v Franciji upravlja 15 cestninskih podjetij, nekatera od njih pa nudijo tudi popuste.

Nemčija

Na nemških avtocestah in nekaterih državnih cestah velja obveznost plačila cestnine za vozila, ki presegajo 12 t skupne dovoljene teže. Tarifa se zaračunava glede na prevoženo pot, izračun cene na kilometer pa je odvisen od števila osi in emisijskega razreda. Uporabniki kartice euroShell lahko cestnino v Nemčiji plačujejo na tri načine.

Madžarska

Na Madžarskem je uveljavljen elektronski sistem plačila cestnine - HU-GO, ki temelji na prevoženi razdalji. Plačilo cestnine je obvezno na hitrih cestah in avtocestah na Madžarskem, velja pa za vsa vozila katerih največja skupna dovoljena masa vozila znaša več kot 3,5 tone. Uporabniki kartice euroShell lahko cestnino na Madžarskem plačujejo na dva načina.

Italija

V Italiji cestnine ni mogoče plačevati s karticami za gorivo, niti z euroShell kartico. Plačilo je možno z ViaCard kartico ali Telepass aparatom, ki ju lahko naročite pri nas. Pri naročilu se lahko včlanite v FDE konzorcij, s čimer ste deležni popusta na plačilo cestnine v posameznem letu.

Poljska

Plačilo cestnine na Poljskem je možno samo z napravo viaToll, ki omogoča elektronski način plačevanja avtocest in je obvezna za vsa vozila nad 3,5 t. Uporabniki euroShell kartice lahko cestnino plačajo hitro in enostavno na dva načina.

Portugalska

Na Portugalskem je plačilo cestnine obvezno za vsa vozila. Vozila težja od 3,5 t lahko na portugalskih avtocestah plačajo cestnino neposredno z gotovino, bančnimi karticami ali s cestninsko napravo (ITR, ITR+, Via T, Via Verde).

Romunija

V Romuniji velja vinjetni sistem plačevanja cestnine in je obvezno za vsa vozila. Plačilo je možno izvesti z euroShell kartico in za nakup vinjete ni potrebna predhodna registracija.

Švica

V Švici morajo vsa vozila težja od 3,5 t, ki se ukvarjajo z mednarodnim prevozom blaga plačati cestnino (HVF – “heavy vehicle fee”). Plačilo je potrebno na vseh cestah (avtocestah in regionalnih cestah).

Španija

V Španiji je plačilo cestnine obvezno za vsa vozila. Vozila težja od 3,5 t lahko na španskih avtocestah plačajo cestnino neposredno z gotovino, bančnimi karticami ali preko cestninske naprave (ITR, ITR+, Via T, Via Verde).

Slovaška

Na Slovaškem je za vsa vozila nad 3,5 t uveljavljen elektronski način plačila cestnine z napravo Myto. Sistem pokriva vse avtocestne ter prvorazredne tranzitne ceste. Cestnina na Slovaškem se obračunava kot provizija na kilometre. Prevoženi kilometri se obračunavajo s pomočjo obveznega elektronskega aparata (OBU).

Slovenija

Cestnina se za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t na slovenskih cestninskih cestah plačuje neposredno - klasično (s plačilnimi karticami, gotovinsko) in elektronsko (DARS kartico/DARS kartico Transporter ter ABC tablico (samo vozila 4. cestninskega razreda)).

Velika Britanija

V Veliki Britaniji je obvezno plačilo dajatve za uporabo cest (HGV Levy). Dajatev je obvezna za vsa vozila teže 12 t in več. Plačilo dajatve je možno izvesti z euroShell kartico.