Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo ustvari spletno mesto, brskalnik pa shrani v računalnik ali mobilno napravo. Piškotek omogoča, da si spletno mesto sčasoma zapomni vaša dejanja ali nastavitve.

Večina internetnih brskalnikov podpira piškotke; uporabniki lahko nastavijo brskalnike tako, da zavrnejo nekatere vrste piškotkov ali določene piškotke. Poleg tega lahko uporabniki kadar koli izbrišejo piškotke.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo, da spoznamo vašo interakcijo z našo vsebino. To nam pomaga izboljšati uporabniško izkušnjo obiskovalcev naših spletnih mest. Nekateri piškotki si zapomnijo denimo izbrani jezik ali nastavitve, da vam teh odločitev ni treba sprejeti ob vsakem obisku spletnega mesta. Piškotki nam pomagajo tudi pri geolokacijskem sledenju, da vam lahko predstavimo najbližje Shellove servise in podružnice. Poleg tega vam lahko na podlagi piškotkov ponudimo posebno vsebino, denimo videoposnetke na naših spletnih mestih. Uporabimo lahko spoznanja o vaši interakciji z našimi spletnimi mesti, da vam lahko prikažemo usmerjene oglase na drugih spletnih mestih ter tako znova tržimo svoje izdelke in storitve.

Katere vrste piškotkov uporabljamo?

Piškotki domene in piškotki drugih spletnih mest

Uporabljamo lastne piškotke in piškotke drugih spletnih mest.

Piškotki domene so piškotki, ki jih izda domena shell.com ter se navadno uporabljajo za prepoznavanje jezikovnih in lokacijskih nastavitev ali za upodabljanje osnovnih funkcij spletnega mesta.

Piškotki drugih spletnih mest so v lasti in upravljanju drugih spletnih mest, denimo Shellovih poslovnih partnerjev ali ponudnikov storitev. Ti piškotki so lahko potrebni za upodabljanje nekaterih oblik, denimo za pošiljanje prošnje za zaposlitev, ali za omogočanje oglaševanja zunaj Shellovega spletnega mesta.

Sejni piškotki

Sejni piškotki so začasni piškotki, ki si zapomnijo vaš obisk spletnega mesta in potečejo, ko zaprete spletni brskalnik.

Trajni piškotki

Trajni piškotki si zapomnijo vaše nastavitve spletnega mesta in ostanejo v računalniku ali mobilni napravi tudi, ko zaprete brskalnik ali znova zaženete računalnik. Na podlagi teh piškotkov analiziramo uporabniško interakcijo, da lahko razvijemo vzorce obiskov ter izboljšamo delovanje spletnega mesta za vas in druge obiskovalce naših spletnih mest. Ti piškotki nam omogočajo usmerjeno oglaševanje ter merjenje učinkovitosti delovanja našega spletnega mesta in oglaševanja na njem.

Kako se piškotki uporabljajo za oglaševanje?

Na podlagi piškotkov in oglaševalske tehnologije, denimo spletnih svetilnikov, slikovnih pik in anonimnih oglaševalskih omrežnih oznak, vam lahko učinkoviteje ponudimo ustrezne oglase. Z njimi tudi zbiramo poročila o združenih nadzornih podatkih, raziskovanju in delovanju za oglaševalce. Slikovne pike nam omogočajo, da preučimo in izboljšamo predstavitev oglasov ter da vemo, kdaj in kateri oglasi so vam prikazani. Vaš brskalnik lahko zahteva oglase in spletne svetilnike neposredno z oglaševalskih omrežnih strežnikov, zato lahko ta omrežja vidijo, uredijo ali nastavijo svoje piškotke; to je tako, kot če bi vi zahtevali spletno stran z njihovega mesta.

Čeprav piškotkov ne uporabljamo za ustvarjanje profila vašega brskanja po drugih spletnih mestih, uporabljamo zbirne podatke z drugih spletnih mest, da vam pokažemo ustrezne oglase na podlagi vaših zanimanj. Oglaševalcem ne razkrivamo osebnih podatkov, ki jih zberemo. Če želite onemogočiti oglaševanje na podlagi interakcije z našimi in drugimi spletnimi mesti, spremenite nastavitve piškotkov. S tem ne boste odstranili oglaševanja na straneh, ki jih obiščete. Oglasi bodo namreč še vedno prikazani, le da ne bodo več povezani z vašimi zanimanji. To pomeni, da prikazani oglasi ne bodo povezani z vašimi zanimanji na podlagi teh posebnih piškotkov.

Kako se uporabljajo piškotki drugih spletnih mest?

Ponudniki nekaterih funkcij na naših spletnih mestih so tretje osebe, denimo YouTube na straneh z vdelanimi videoposnetki ali povezavami na videoposnetke. Ti videoposnetki ali povezave (enako velja za katero koli drugo vsebino, ki jo ponujajo preostala spletna mesta) lahko vsebujejo piškotke drugih spletnih mest. Če želite informacije o tem, kako tretje osebe uporabljajo piškotke, preverite pravilnike na njihovih spletnih mestih.

Kako lahko zavrnem in izbrišem piškotke?

Zavrnete ali blokirate lahko vse ali nekatere piškotke, ki se nastavijo ob vašem obisku Shellovega spletnega mesta: kliknite nastavitve piškotkov na naših spletnih mestih. Če želite spremeniti nastavitve za Shellova in/ali druga spletna mesta, spremenite nastavitve brskalnika. Upoštevajte, da večina brskalnikov samodejno sprejme piškotke. To pomeni, da morate sami izbrisati ali blokirati piškotke, če nočete, da bi se uporabljali. Po zavrnitvi uporabe piškotkov boste lahko še vedno obiskovali naša spletna mesta, vendar nekatere funkcije morda ne bodo delovale pravilno. Navodila za brisanje ali zavračanje piškotkov ter dodatne splošne informacije o piškotkih so na voljo tudi na www.allaboutcookies.org. Če piškotkov za naše spletno mesto ne boste izbrisali ali zavrnili, se strinjate, da lahko shranimo tiste piškotke, ki jih niste izbrisali ali zavrnili, na vaš računalnik.