Globoko pod svetovnimi oceani, v od nekaj sto do nekaj tisoč metrov globoki vodi, ležijo velikanske zaloge nafte in zemeljskega plina, ki bi lahko spodbudile gospodarsko rast in imele ključno vlogo v prihodnji mešanici virov energije.

Neznanski vodni pritisk in ledene temperature ter tema so izjemen tehnični izziv pri pridobivanju nafte in plina iz globokomorskih delov ocena. Da bi prišli do teh virov, ki jih svet potrebuje, premikamo meje tehnike in varnosti.

Shell ima desetletja izkušenj pri razvoju in upravljanju globokomorskih projektov. Danes izvaja več kot 20 večjih projektov, veliko pomembnih projektov pa je tudi v pripravi. Naše globokomorske dejavnosti se raztezajo od Mehiškega zaliva do Južnega kitajskega morja, od norveške kontinentalne plošče do voda okoli nigerijske obale.

Preberite, kako obvladujemo globokomorske izzive.

Koristi za lokalno prebivalstvo

Sodelujemo z ljudmi, ki živijo najbližje naših poslovnih dejavnosti, in zagotavljamo koristi skupnostim na obali. V sklopu projektov podeljujemo delo lokalnim dobaviteljem in spodbujamo rast podpornih industrij, kot so ladjarske dejavnosti in materiali. V Braziliji in Nigeriji smo, na primer, pomagali usposobiti prvo generacijo lokalnih naftnih in plinskih inženirjev. V Maleziji skupaj z lokalnimi oblastmi nudimo podporo programu usposabljanja za varilce, ki jih nujno potrebujeta naftna in plinska industrija.

Preberite več o lokalnih skupnostih blizu naših globokomorskih operacij.

Moški, oblečen v popolno varnostno uniformo, pri delu na ploščadi

Varnost na prvem mestu

Pri vseh naših projektih, vključno s tistimi globoko pod morsko gladino, je varnost vedno naša glavna skrb. Vse globokomorske vrtine družbe Shell morajo izpolnjevati stroge standarde glede projektiranja in konstrukcije. Vrtajo in zaključujejo jih inženirji, ki so se za to delo usposabljali več let. Za spremljanje globokomorskih vrtin v realnem času med delovanjem uporabljamo napredne senzorje. To inženirjem v središčih za nadzor operacij na kopnem omogoča, da zaznajo morebitna tveganja in se nanje takoj odzovejo.

Preberite več o varnosti pri globokomorskih projektih.

Naši globokomorski projekti

Naši najpomembnejši globokomorski projekti vključujejo projekt Perdido v Mehiškem zalivu, ki je z 2450 metri postavil svetovni globinski rekord za morsko naftno ploščad.

Prav tako smo začeli razvijati ultraglobokomorsko črpališče nafte in plina Stones, kjer bomo v globini okoli 2900 metrov namestili najgloblji proizvodni obrat na svetu.

Več v poglavju Energija in inovacije

Premagovanje tehnoloških izzivov

Razvijamo inovativne tehnologije, s katerimi bi odkrili in varno izkoriščali več energije iz vedno težje dosegljivih krajev, ki bi bila tudi cenejša.

Zemeljski plin

Energijo ljudem po svetu zagotavljamo z zemeljskim plinom, tj. z ogljikovodikom z najčistejšim izgorevanjem.