S 01.04.2014 bo v Veliki Britaniji potrebno plačati dajatev za uporabo cest.

"Dajatev bo moral plačati vsakdo, ki vozi ali upravlja težka tovorna vozila (v nadaljevanju: HGV) nad 12 t. Dnevni strošek na vozilo bo odvisen od vrste vozila, števila osi in teže vozila, znašal pa bo med £ 1,70  in £ 10  (med £ 85 in £ 1000 na leto)."

"Način plačila dajatve

Vinjete boste lahko od 17.3.2014 naprej kupili preko spleta, plačilo pa bo možno tudi z euroShell kartico.Dajatev bo mogoče plačati na:

  • HGV Levy plačilnih mestih (zaenkrat 8, vendar se bo število plačilnih mest še povečalo),
  • v nekaterih trajektnih terminalih in 
  • bencinskih črpalkah. "

"Plačilo bo možno z gotovino ali s kreditnimi oz. plačilnimi karticami (sistem ‘Pay and Go’). S karticami za točenje goriva (tudi euroShell kartica) plačilo žal ne bo možno.

Podjetja, ki imajo 50 in več vozil, lahko pošljejo zahtevek za registracijo angleškemu izvajalcu Northgate preko elektronske pošte: hgv.levy.contact@northgate-is.com, na osnovi katerega bodo prejele navodila za dokončno prijavo. 

Več informacij najdete na naslednji povezavi: https://www.hgvlevy.service.gov.uk/"

"Neplačilo dajatve

V primeru neplačila dajatve, bo moral voznik na samem kraju plačati kazev v višini £ 300. V kolikor voznik globe ne bo mogel poravnati, bo vozilo zaseženo vse dotlej, dokler dolg ne bo poravnan. Zato Vam priporočamo, da še pred vstopom v državo preverite, ali je dajatev plačana. To boste lahko storili enostavno in hitro kar preko spleta.

Plačilo dajatve velja od polnoči (00:00:00) do sekundo pred polnočjo (23:59:59). Dajatev lahko plačate tudi vnaprej, in sicer za teden, mesec ali leto, s čimer tudi prihranite.

Za več informacij nas lahko kontaktirajte preko e-pošte: euroShell-slovenia@shell.com."